Ben je op een punt in jouw carrière aangekomen dat je de manier van leidinggeven wilt aanpassen? Dit is iets waar veel leiders zo nu en dan mee in de knel zitten. Als er één leiderschapsstijl is waarbij verschillende positieve eigenschappen samenkomen, is het wel assertief leiderschap. Het is niet een stijl die je even snel overneemt, maar je kunt het jezelf wel aanleren. Wat de 5 skills zijn van assertieve leiders? Je leest er alles over in deze blog!
Wat is assertiviteit?
Maar wat is assertiviteit precies? Assertieve leiders zijn zelfverzekerd, kunnen voor zichzelf opkomen en weten hun grenzen goed te bewaken. Toch komt er meer kijken bij assertief leiderschap dan alleen bovenstaande begrippen. Je kunt bijvoorbeeld op een zeer effectieve manier communiceren, beschikt over de juiste hoeveelheid mensenkennis en laat collega’s in hun waarden. Het is natuurlijk niet voor niets dat werknemers het liefst een assertieve leidinggevende hebben.
Eigenschap #1 – Beslissingen maken
Als er iets belangrijk is op het gebied van assertief leiderschap is het wel besluitvaardigheid. Een assertieve leider moet die namelijk met regelmaat doen, wat niet altijd even makkelijk is. Een leider die deze leiderschapsstijl hanteert, verzamelt eerst alle feiten rondom een bepaalde beslissing die gemaakt moet worden. Vervolgens worden deze resultaten geanalyseerd en neemt hij of zij keuzes uit het verleden en de visie van anderen mee in de beslissing. Op deze manier kan een assertieve leider áltijd de gemaakte keuzes onderbouwen.
Eigenschap #2 – Gezamenlijk doelen behalen
Een assertieve leider ziet zichzelf echt als onderdeel van het team en wilt graag samen doelen bereiken. Hij of zij geeft geen opdrachten uit handen, om vervolgens zelf met de eer te strijken. Iedereen deelt dezelfde missie, visie en waar mogelijk zelfs het takenpakket. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, aangezien je verschillende afdelingen hebt, maar elkaar ondersteunen is belangrijk. Een assertieve leider denkt in de wij-vorm en niet in de ik-vorm.
Eigenschap #3 – Communiceren
Veel beginnende leiders kunnen soms moeite hebben met hun communicatie. De impact van je woorden bepaalt ook de mate waarin medewerkers gemotiveerd en geïnspireerd worden. Voorbeeld: “Denk je dat je deze opdracht afkrijgt voor woensdag” werkt beter dan “Ik wil deze opdracht woensdag op mijn bureau hebben.” Een assertieve leider houdt niet alleen rekening met wát hij of zij zegt, maar ook hoe het wordt gezegd. Jouw tone-of-voice en lichaamstaal hebben namelijk invloed op de inhoud van een boodschap.
Eigenschap #4 – Mensenkennis
Als er iets mooi is aan leiderschap is het wel de juiste mensen op de juiste plek krijgen. Dit alles om uiteindelijk een succesvol team samen te stellen. Hier heb je wel enige mensenkennis voor nodig en dat heeft een assertieve leider. Hij of zij weet precies wat de sterke en zwakke punten van hun medewerkers zijn en hoe je hierop kunt inspelen. Hoe een assertieve leider dit doet? Door écht tijd te nemen voor hun mensen waardoor je precies weet wat er speelt.
Eigenschap #5 – Het verschil kennen tussen de voor- en achtergrond
Een assertieve leider weet precies wanneer hij of zij op de achtergrond moet staan of juist op de voorgrond. Deze eigenschap is essentieel om op deze manier leiding te kunnen geven. Niets is ‘oneerlijker’ dan als leider strijken met de eer, terwijl jouw medewerkers al het werk hebben gedaan. Ook andersom: is er sprake van onheil in het team? Dan neemt een assertieve leider de verantwoordelijkheid voor alles wat er misging.