Transitievergoeding


De medewerker van nu is modern. Als geen ander begrijpt hij of zij dat een baan niet voor het leven is en dat hij of zij zich moet scholen om aantrekkelijk op de arbeidsmarkt te blijven. Die oudere medewerker die niet meer aan het werk komt, is helaas vaak een medewerker die de afgelopen dertig jaar weinig verandering in functie heeft gehad en ook weinig aan scholing heeft gedaan.

Opleidingsfondsen

In veel Cao’s was scholing verankerd in ontwikkelings- en opleidingsfondsen. Toch zag je behalve in de verplichte BHV cursussen of de verplichte “omgaan met agressie” trainingen maar relatief weinig medewerkers die gebruik maakten van de opleidingsmogelijkheden. Resultaat: enorme reserves bij de opleidingsfondsen.

Het voordeel van de crisis

Bij veel medewerkers zijn de afgelopen jaren de schellen van de ogen gevallen. Zij bleken geen baan voor de rest van hun leven te hebben en moeten ook nog eens tot  de 67 jarige leeftijd werken. Velen begrijpen dat je dan aandacht moet geven aan de duurzaamheid van je baan. Niet alleen goed opgeleid , maar ook plezier in je baan.

Waarom?

Voor de crisis had ik nog regelmatig weerstand in trainingsgroepen. Mensen hadden het gevoel dat ze aan het trainen waren voor de baas. Die weerstand is ongelooflijk snel verminderd. Steeds vaker organiseren medewerkers zelf trainingen in het bedrijf of schrijven zich zelfstandig in voor trainingen:  in afwachting van toestemming van de “baas”.

Voordeel voor de werkgever

Sommige werkgevers vinden het nog lastig als een werknemer een paar dagen per jaar weg is om een opleiding of training te volgen. Zij vergeten dat die medewerker dan werkt aan zijn mobiliteit om intern of extern zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze medewerker vergroot zijn waarde.

Succes en plezier

Ik weet niet of er al eens onderzoek naar is gedaan, maar ik ben er van overtuigd dat bedrijven die medewerkers stimuleren om bij te blijven, veel minder vaak met een arbeidsconflict voor de rechter staan. Zij stimuleren immers het hebben van succes en plezier in het werk. En je kan snel uitrekenen dat 2 tot 5 opleidingsdagen per jaar veel goedkoper is dan een transitievergoeding.

Graag nodig ik je uit een reactie te geven op dit artikel.

Dirk Jan Verdoorn

5 februari 2019
Deel dit stuk
Faalkosten: ruim ze op